Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

“Solving Show – 500+ ματ σε 1 κίνηση που θα σε μπερδέψουν”

Δεν είναι όλα τα ματ σε μια κίνηση ίδιου βαθμού ευκολίας. Σε ματ μιας κίνησης που προκύπτουν (συνήθως) από καλλιτεχνικές συνθέσεις ο άπειρος σκακιστής ή λύτης ενδέχεται να καταναλώσει παραπάνω χρόνο από τη μια απλή ματιά που απαιτείται σε ανάλογα ματ που προκύπτουν από παρτίδες. Λόγω πολλών κομματιών σε όλες τις ζώνες της σκακιέρας, αφύσικης θέσης για πρακτικό σκάκι, καρφωμάτων, κάλυψης σαχ με σαχ κ.λπ.
Ο Μάριος Αναστασίου συγκέντρωσε σε ένα βιβλίο-αυτοέκδοση 500 ματ μιας κίνησης που μπορεί και να δυσκολέψουν. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και σε αρχάριους ενήλικες που θα το βρουν διασκεδαστικό και χρήσιμο χωρίς αμφιβολία. Η τιμή είναι 6 ευρώ και το email επικοινωνίας είναι mario2981@yahoo.gr ενώ κατά τις επόμενες μέρες η συλλογή θα αρχίσει να διατίθεται και στα καταστήματα Κάισσα.
Οι περισσότερες θέσεις του βιβλίου έχουν τεθεί παλιότερα σαν ασκήσεις σε Solving Show, το οποίο είναι ένας παράλληλος διαγωνισμός, που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο πλαίσιο των Πανευρωπαϊκών και  Παγκοσμίων πρωταθλημάτων λύσης σκακιστικών προβλημάτων. Οι παίκτες διαγωνίζονται σε αγώνες νοκ άουτ ανά δύο, πατώντας ο καθένας το κουμπί που έχει μπροστά του (“μπάζερ”, όπως στα τηλεπαιχνίδια). Τότε ανάβει ένα λαμπάκι, και αυτός που πάτησε πρώτος λέει την κίνηση, που νομίζει ότι λύνει το σκακιστικό πρόβλημα, το οποίο προβάλλεται σε οθόνη επί δύο λεπτά κατά μέγιστο χρόνο. Όποιος απαντήσει σωστά πρώτος μέσα στο χρόνο των δύο λεπτών παίρνει 1 βαθμό ενώ αν απαντήσει λάθος παίρνει αυτόματα ο αντίπαλος τον βαθμό. Το πρωτότυπο Solving Show προσαρμόστηκε πολλές φορές για παιδιά, μειώνοντας τη δυσκολία των προβλημάτων που εμφανίζονταν. Αντί για “ματ σε δυο κινήσεις” εμφανίζονταν συνήθως προβλήματα του τύπου “ματ σε μια κίνηση”.
Πηγή http://skakistiko.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: